Bloedoor of othematoom | EduVet: uw dierenarts (2024)

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal.
Laatste update: januari 2021.

Samenvatting:

In de praktijk is de vraag van huisdiereigenaren naar de behandeling van een othematoom, anders dan door chirurgische interventie, aanzienlijk. Vaak ondernemen huisdiereigenaren bij kleinere othematomen niets en wachten gewoon af, zonder behandeling; in veel gevallen met een redelijk tot soms goed resultaat. Van de behandelingsmogelijkheden, anders dan chirurgische interventie, geven wij de voorkeur aan de homeopathische behandeling. Op basis van praktijkervaringen kunnen we inmiddels aannemen dat de genezingsduur bij patiënten waarbij gekozen is voor homeopathie weliswaar net zolang duurt als bij patiënten waarbij gekozen is om niks te doen en af te wachten, maar met homeopathie de genezingsresultaten beter zijn.

Bron

Praktijkervaringen

Bloedoor

Een ‘bloedoor’, met de wetenschappelijke naam othaematoom, tegenwoordig geschreven als othematoom, is een bloeduitstorting (haematoom of hematoom) in de oorschelp. Het komt het meest frequent voor bij honden, maar ook bij katten zien we wel eens een bloedoor. Een eigenaar kan schrikken bij het ontdekken van een bloedoor: van het ene op het andere moment heeft de hond of kat een ‘bolle’ oorschelp. Een bloedoor ziet er in het begin uit als een, vaak (iets) gespannen zwelling van de oorschelp; de zwelling kan iets pijnlijk zijn.

Oorzaken

Anatomie van de oorschelp

De oorschelp bestaat uit twee lagen: de behaarde huid aan de buitenzijde en de vrijwel kale huid, verstevigd door een dun laagje kraakbeen, aan de binnenzijde. Daar tussenin lopen veel bloedvaatjes. Door hard te klapperen met de oren, ergens tegenaan te slaan met een oor of lomp aan een oor te krabben kan (kunnen) er (een) bloedvaatje(s) kapotgaan. Dan ontstaat er een ophoping van bloed tussen de buitenlaag (huid) en de binnenlaag (huid en kraakbeen) van de oorschelp.

Oorontsteking

In een aantal gevallen, maar lang niet altijd, is een oorontsteking de mogelijke aanleiding. Otoscopie is dan ook nodig om een oorontsteking uit te sluiten of aan te tonen en dan te behandelen.

Vatbaarheid

Het is niet uit te sluiten dat de ene hond ‘vatbaarder’ is voor het krijgen van een bloedoor dan de andere hond. Dit getuige het feit, dat een hond met een othematoom aan het ene oor, niet zelden, vroeg of laat, ook een othematoom krijgt aan het andere oor.

Abces

Een zwelling van de oorschelp kan ook veroorzaakt worden door een abces. Een abces is veel pijnlijker dan een hematoom. Een abces voelt ook warmer aan dan een hematoom. De hond zal dan in de meeste gevallen ook koorts hebben en een zieke indruk maken. Vaak is er dan ook wel een krab- of bijtwondje te vinden, waardoor een infectie de kans heeft gekregen om ‘binnen’ te komen.

Behandeling

In de praktijk wordt een bloedoor op verschillende manieren behandeld. De manier van behandelen hangt af van de omvang en de localisatie van het othematoom, hoe lang het hematoom reeds bestaat en of het voor de eerste keer ontstaat of dat het een recidief is van hetzelfde oor. Deels blijkt er ook wel verschil in visie te zijn tussen dierenartsen over de juiste aanpak. Wij geven hier onze visie over de verschillende manieren van behandelen.

Niets doen

Als we niets ondernemen zal een othematoom in de regel vanzelf ‘opdrogen’. Dat zal gemiddeld zo’n 8 weken duren. Bij niks doen en afwachten is de kans groter, dat de oorschelp min of meer zal gaan verschrompelen en er een verhard, kraakbenig littekenweefsel resteert. Natuurlijk is de ernst van de uiteindelijke littekenvorming sterk afhankelijk van de omvang van het othematoom. Littekenvorming is niet alleen simpel een kosmetisch ‘dingetje’, maar een lelijk litteken kan ook een gevoelige (pijnlijke) plek blijven. Wat mij betreft is ‘niks doen’ geen optie en is het verstandig wel een behandeling in te zetten.

Operatie

Chirurgisch ingrijpen is zeker een goede optie als er sprake is van een othematoom van grotere omvang. Bij de kleinere othematomen wordt door ons de homeopathisch behandeling aanbevolen. De ingreep wordt bij voorkeur niet eerder uitgevoerd dan 10 dagen na het ontstaan van het othematoom.

Operatie in het kort

Er wordt aan de binnenzijde van de oorschelp een snede gemaakt. Via deze opening wordt het (inmiddels gestolde) bloed verwijderd. Daarna wordt de oorschelp over het gehele oppervlak van de oorschelp doorstoken met een groot aantal enkelvoudige hechtingen. De hechtingen gaan dwars door alle lagen van de oorschelp heen. Zo wordt er een stevige en gelijkmatige druk uitgeoefend op alle bloedvaten in de oorschelp, waardoor verdere bloedingen worden tegengegaan. Na de operatie zal er altijd nog wel kans bestaan op enige vervorming van de oorschelp; de oorschelp zal min of meer `gekreukeld’ kunnen raken. Natuurlijk is ook hierbij de ernst van de uiteindelijke littekenvorming sterk afhankelijk van de omvang van het othematoom.

Leegzuigen

Soms wordt een othematoom leeggezogen. De ingreep wordt bij voorkeur niet eerder uitgevoerd dan 10 dagen na het ontstaan van het othematoom. Binnen die termijn is de kans dat het oor weer volloopt na het leegzuigen heel groot, maar ook daarna zien we in veel gevallen eveneens dat het oor weer volloopt na het leegzuigen.

Cortison

Soms wordt, er na het leegzuigen van het othematoom, cortison (ontstekingsremmer) in de holte gespoten. Het resultaat is heel twijfelachtig. De kans op infectie en ontwikkeling van een abces ter plaatse, wordt groter. In EduVet Dierenkliniek wordt het leegzuigen in principe bij hoge uitzondering toegepast en dan nog alleen in een later stadium. Een injectie met een cortison is wat mij betreft geen optie.

Branden

Een moderne methode is om de bloedende vaatjes middels een ‘kijkoperatie’ (endoscopie) in de othematoom ruimte dicht te branden. Beide ingrepen zullen onder narcose moeten plaats vinden. De keuze voor deze moderne methode of de conventionele methode, die hiervoor besproken is, zal per patiënt (alleen) gemaakt kunnen worden door een dierenarts die voldoende ervaring heeft met beide methodes.

Homeopathie

Als er geen dwingende reden is om te opereren, zoals bijvoorbeeld een othematoom met een forse omvang, dan geven wij de voorkeur aan een homeopathische behandeling met een combi van de homeopathische middelen Arnica montana D6, Hamamelis virginiana D3 en Calendula officinalis D3, in gelijke delen, 3 x daags 10-20 druppels ingeven in wat water, afhankelijk van de grootte van de hond. De medicatie moet minimaal gedurende 6-8 weken gegeven worden. Gelet op de resultaten van deze behandeling in de praktijk wordt aangenomen, dat de ‘combi’ het lichaam ondersteunt om (wond)vocht en resten van bloedcellen (extravasaten) te resorberen en uiteindelijk een fraaier litteken (minimale vervorming) te bewerkstelligen.

Niet sneller, wel beter

Het genezingsproces wordt door homeopathie niet versneld! Ik zeg wel eens gekscherend: “… Zonder homeopathie duurt het circa 2 maanden, met homeopathie circa 8 weken … ” Homeopathie? Niet sneller, maar wel beter.

Bloedoor of othematoom | EduVet: uw dierenarts (2024)

FAQs

Bloedoor of othematoom | EduVet: uw dierenarts? ›

Niets doen. Als we niets ondernemen zal een othematoom in de regel vanzelf 'opdrogen'. Dat zal gemiddeld zo'n 8 weken duren. Bij niks doen en afwachten is de kans groter, dat de oorschelp min of meer zal gaan verschrompelen en er een verhard, kraakbenig littekenweefsel resteert.

Wat kost een operatie van een bloed oor bij een hond? ›

Hoewel niet levensbedreigend, is het wel heel vervelend voor je hond. Daarom is behandelen belangrijk. Maar wat kost het behandelen van een bloedoor? Over het algemeen betaal je 200 tot 800 euro voor de behandeling.

Hoe behandel je een Bloedoor bij een hond? ›

Bloedoor (othematoom) met een naald leegzuigen: Bij deze behandeling wordt het bloedoor aangeprikt en geleegd, waarna het oor verder vanzelf kan genezen. In de meeste gevallen kan dit aanprikken zonder narcose plaatsvinden, maar het is uiteraard wel pijnlijk voor het dier.

Is een Bloedoor gevaarlijk? ›

Is een bloedoor gevaarlijk voor de hond? Een bloedoor is geen spoedgeval. Wel kan een bloedoor erg pijnlijk zijn voor uw hond en kan het bij geen behandeling voor meer klachten zorgen in de toekomst. Wij raden u af om zelf te proberen het bloedoor te behandelen.

Wat te doen bij Bloedoor kat? ›

Behandeling. Als je vermoedt dat jouw hond of kat een bloedoor heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Onbehandeld kan een bloedoor leiden tot permanente schade aan het oor en zelfs tot gehoorverlies. De behandeling van een bloedoor hangt af van de ernst van de aandoening.

Wat is de duurste operatie voor een hond? ›

Wat is de duurste operatie die u ooit hebt uitgevoerd? “Een van de duurste rekeningen bedroeg 13.000 euro. Een dierenarts had bij een hond een kleine tumor op de staart weggenomen en daarna een huidtransplantatie uitgevoerd. Maar er ontstond een bloeding onder de huid, waardoor die wonde openging.

Kan een Bloedoor knappen? ›

Een bloedoor kan ontstaan door plotseling erg schudden met de oren of eraan krabben. Hierdoor kan een bloedvaatje 'knappen', waardoor de ruimte zich met bloed vult. Vaak wordt schudden en krabben veroorzaakt door een oorontsteking, of oorpijn.

Hoe weet je of hond inwendige bloeding heeft? ›

Een inwendige bloeding herken je vaak aan een shock. Een shock is te herkennen aan onrustig gedrag, het bewustzijn verliezen en een zwakke, maar snelle pols. Bij twijfel ga je direct naar een dierenarts.

Wat is een Othematoom? ›

Een othematoom is een bloeduitstorting (hematoom) in de oorschelp.

Wat te doen als hond bloed plast? ›

Wanneer gemerkt wordt dat de hond vaak kleine beetjes plast raden we aan om urine te laten onderzoeken. Meestal zijn dit namelijk de eerste tekenen van een blaasontsteking. Bloed is niet altijd te zien als het in de urine zit. Bij bloed plassen moet u altijd contact opnemen met de dierenarts.

Wat kun je zelf doen bij oorontsteking hond? ›

Wat te doen bij een oorontsteking? Bij een oormijtinfectie kun je met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren – onder een lichte verdoving – uitgespoeld.

Is een bloedend oor gevaarlijk? ›

Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.

Wat te doen bij rode oren hond? ›

Gebruik bij een geïrriteerde huid rondom de oren de TraumaPet Huidcrème en TraumaPet Wondgel. Het komt vaak voor dat je huisdier door de pijn en jeuk veel gaat krabben waardoor de huid geïrriteerd raakt. TraumaPet Huidcrème aanbrengen op de irritatie helpt het genezingsproces en verzacht de irritatie.

Wat moet je doen als je kat bloed plast? ›

Bloed in de urine van katten: diagnose

Tref je bloed in de urine van je kat aan, dan moet je altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem dit teken dus serieus. Om een verschil te kunnen maken tussen de drie mogelijke oorzaken (hematurie, hemoglobinurie en myoglobinurie), wordt de urine onderzocht.

Wat kun je doen tegen een Bloemkooloor? ›

Wat kan ik zelf doen bij een bloemkooloor?
  1. Draag bescherming voor de oren als u aan een fysieke sport doet.
  2. Koel het oor met een ice pack of koude natte doek als u een klap op het oor heeft gehad.
  3. Ga binnen 24 uur naar de EHBO, huisarts of het ziekenhuis om naar uw oor te laten kijken.

Kan een kat ziek worden van oormijt? ›

Echter, wanneer je kat veelvuldig aan het oor krabt, kan dit wijzen op oormijt. Naarmate de besmetting verergert nemen ook de klachten toe. Dit zijn de belangrijkste symptomen van oormijt bij katten: Jeuk in de gehoorgang, te herkennen aan krabben aan het oor en schudden met de kop.

Hoe duur is een operatie voor hond? ›

De kosten voor een operatie bij je hond beginnen meestal bij € 500 en kunnen oplopen tot € 1.500. De complexiteit van de operatie en het gewicht van je hond hebben invloed op de kosten.

Hoelang duurt een oor operatie? ›

Duur van de operatie

Een gehoor verbeterende operatie duurt 1 tot 2 uur. In combinatie met een sanerende ooroperatie kan het ongeveer 3 uur duren. De operatie wordt verricht in dagbehandeling. U gaat dus meestal op de dag van de operatie naar huis.

Wat te doen bij bloed in oor? ›

Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.

Wat zijn de kosten voor Rhinoscopie bij een hond? ›

Wat is de prijs van een dierenarts?
Soort behandelingPrijs hondPrijs kat
Rhinoscopie€85€85
Euthanasie€90€70
Röntgenfoto€100€100
MRI-scan€600€600
13 more rows

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5461

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.