Health·Door Ilse
Q10 co-enzym: vrijwel iedereen heeft er weleens van gehoord… Het komt namelijk maar al te vaak (lees: te vaak ;) ) in reclames voorbij als wondermiddel dat is verwerkt in een of andere (dieet)pil of supplement. Co-enzym Q10 wordt vaak gepresenteerd als iets magisch waardoor een willekeurig product een fantastische verbetering voor je uiterlijk en gezondheid zou moeten bewerkstelligen. Kreten als: ‘dermatologisch getest’ en ‘wetenschappelijk bewezen’ zie je maar al te vaak m.b.t. Q10. Dergelijke reclames zetten er helaas nooit bij wat er dan precies is bewezen en wat de exacte uitslag was van het onderzoek. Dus: wat is co-enzym Q10 nou eigenlijk? En in hoeverre is de positieve werking van Q10 voor je gezondheid en uiterlijk ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen? Lees verder voor het antwoord op deze vragen!
Wat is Q10 co-enzym?
Q10 co-enzym klinkt wellicht een tikkeltje exotisch, maar het is eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Q10 is namelijk een natuurlijke stof (een verbinding). Je kunt Q10 dus vergelijken met een soort van vitamine. Co-enzym Q10 komt van nature (gratis en voor niets!) in vrijwel iedere lichaamscel voor. Je lichaam kan namelijk zelf co-enzym Q10 aanmaken. Kortom: je hebt zelf al zonder enige moeite te doen een heleboel Q10 op zak. :) Fun fact: Q10 wordt ook wel “ubichinon” genoemd, wat is afgeleid van het woord “ubiquitous” wat letterlijk zoiets betekent als “komt overal voor”.
Wat is de werking van Q10?
Q10 vervult binnen het menselijk lichaam tal van functies. Q10 is dus een belangrijke stof waar het menselijk lichaam zeker niet zonder kan. Onderstaand vind je een overzicht van de belangrijkste functies van Q10. Dit verklaart ook direct waarom Q10 veel wordt gebruikt in crèmes, pillen en supplementen:
Energie
Allereerst speelt co-enzym Q10 een belangrijke rol bij de energieproductie van het menselijk lichaam. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat Q10 de energieproductie kan verbeteren. Dit kan op zijn beurt weer een positief effect hebben op verscheidene aspecten van de gezondheid.
Antioxidant
Q10 is een antioxidant. Een antioxidant is een stof die het lichaam beschermt tegen bepaalde schadelijke stoffen. Deze schadelijke stoffen worden ook wel “vrije radicalen” genoemd. Zonder antioxidanten zouden deze vrije radicalen het lichaam kunnen aantasten. Zo zijn vrije radicalen o.a. schadelijk voor celmembranen en DNA materiaal. Ze kunnen zelfs zorgen voor celsterfte. Vrije radicalen kunnen op deze manier bijdragen aan het verouderingsproces. Ze kunnen bovendien gezondheidsklachten (o.a. hartziekten & kanker) veroorzaken. Q10 is dus zeer nuttig voor het menselijk lichaam, omdat het dergelijke vrije radicalen kan neutraliseren, waardoor schade wordt voorkomen.
Ademhaling
Q10 draagt (samen met tal van andere stoffen) bij aan de ademhaling en zuurstofverwerking.
Q10 tekort
In principe is Q10 dus standaard in je lichaam aanwezig. Er zijn echter diverse omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je een Q10 tekort hebt. Denk hierbij o.a. aan:
- Ongezond eten (waardoor je niet voldoende van de diverse voedingsstoffen binnenkrijgt)
- Overmatige stress
- Ouderdom
- Extreme lichamelijke inspanning
- Overmatig alcoholgebruik
- Roken (overmatige nicotineconsumptie)
- Hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Medicijngebruik
- Overgewicht
Een tekort aan co-enzym Q10 is niet goed voor je gezondheid, omdat Q10 een rol speelt bij tal van belangrijke processen binnen het lichaam (zie werking Q10). Let op: het is vrij zeldzaam dat een Q10-tekort opzichzelfstaand (dus zonder bijkomende oorzaken) voor ernstige gezondheidsklachten zorgt, zeker op jonge leeftijd.
Voeding met Q10
Er zijn tal van natuurlijke voedingsmiddelen die co-enzym Q10 bevatten. Voeding die relatief rijk is aan co-enzym Q10 is o.a.:
- Vette vis (o.a. zalm, makreel, sardines & tonijn)
- Orgaanvlees (o.a. lever)
- Gevogelte (kip, kalkoen etc.)
- Volkoren graanproducten (bruin brood, volkoren pasta, volkoren ontbijtgranen)
- Spinazie
- Pinda’s
Let op: Q10 wordt binnen het menselijk lichaam met behulp van diverse stoffen zelf aangemaakt. Het is dus niet nodig om specifieke voeding veel te eten enkel en alleen omdat het Q10 bevat. Voeding zou zelfs vrijwel geen effect hebben op de totale hoeveelheid Q10 in je lichaam. In geval van een Q10 tekort is het raadzamer om (in overleg met je arts) een supplement met co-enzym Q10 te nemen.
Effect van Q10 co-enzym (supplementen) op ziekten & de gezondheid
Naar aanleiding van bovengenoemde functies en werkingen van Q10 co-enzym, kan Q10 (of het nemen van Q10 supplementen) gelinkt worden aan diverse ziektes en effecten op de gezondheid. Onderstaand een overzicht van de mogelijke effecten van co-enzym Q10. Let op: deze effecten zijn nog niet uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Er zijn dus aanwijzingen voor onderstaande effecten, maar geen grootschalig bewijs. Sterker nog, er zijn veel studies naar Q10 (supplementen) die tegengestelde conclusies trekken.
- Verlaagt de bloeddruk (voor dit effect zijn de meeste wetenschappelijke bewijzen)
- Verlaagt/verbetert de bloedsuikerspiegel
- Positieve invloed op hart- en vaatziekten
- Verlaagt ‘negatief’ cholesterolniveau
- Bevordert gezond tandvlees
- Helpt migraine voorkomen
- Verbetert het immuunsysteem (van mensen met HIV en AIDS)
- Verbetert de spermakwaliteit van mannen (verhoogde vruchtbaarheid)
- Gunstig effect op de ziekte van Parkinson
- Gaat vermoeidheid tegen & zorgt voor meer energie
- Verkleint de kans op bepaalde vormen van kanker
- Bevordert gewichtsverlies
- Gaat het verouderingsproces tegen
- Gaat negatieve effecten van bepaalde medicamenten tegen (bijvoorbeeld schade aan het hart door het gebruik van medicatie t.b.v. chemotherapie)
(Bij)werking co-enzym Q10 supplementen & pillen
Er zijn tal van supplementen en pillen met co-enzym Q10 op de markt. Als je een dergelijk product gebruikt, dan is het goed om je te realiseren dat Q10 via een supplement of pil op een totaal andere manier in je lichaam belandt. Waar co-enzym Q10 normaal gesproken binnenin het lichaam wordt aangemaakt, zal Q10 in een supplement op de een of andere manier door de maag moeten worden verwerkt. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een voedingssupplement met Q10 ervoor kan zorgen dat het Q10-gehalte in je lichaam stijgt. Of dit vervolgens ook weer voor een verbetering van je gezondheid zorgt, is echter nog niet geheel duidelijk.
Nut van Q10 supplementen
Wetenschappers zijn dan ook sterk verdeeld over het (on)nut van dergelijke Q10 co-enzym supplementen. Er zijn zelfs wetenschappers die stellen dat het nemen van een pil of supplement met co-enzym Q10 in bepaalde gevallen negatief kan uitpakken voor de gezondheid. Zo zou co-enzym Q10 je bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, en dit kan nadelig zijn voor mensen met insulineresistentie en diabetes. Het is dus verstandig om het gebruik van co-enzym Q10 met je huisarts te overleggen, zeker indien je medicatie neemt en/of gezondheidsklachten hebt.
Tips
Enkele tips m.b.t. Q10 supplementen en pillen:
- Q10 in poedervorm zou slechter worden verwerkt door het lichaam. Kies dus bij voorkeur voor een supplement op basis van olie. Bijvoorbeeld co-enzym Q10 gelcapsules.
- Bekijk of een Q10 supplement bepaalde stoffen bevat die de opname van Q10 binnen het lichaam zouden moeten stimuleren.
- Kies bij voorkeur voor een supplement of pil met een natuurlijke vorm van Q10. Indien de Q10 in een supplement is verwerkt door middel van een chemisch proces, dan is de kans dat het supplement daadwerkelijk werkzaam is kleiner.
- Neem Q10 pillen of supplementen bij voorkeur in tijdens een olierijke of vetrijke maaltijd. Als je maag veel olie bevat, dan wordt Q10 namelijk makkelijker opgenomen.
- Er zijn aanwijzingen dat je Q10 supplementen het beste ’s avonds in kunt nemen.
- Houd er rekening mee dat het tot 8 weken kan duren voordat je het effect van Q10 supplementen merkt.
Conclusie
Er zijn velerlei producten met Q10 op de markt en de mogelijke effecten zijn indrukwekkend te noemen. Tegelijkertijd is er echter nog erg veel onduidelijk over de werking van co-enzym Q10 supplement en het daadwerkelijke effect op de gezondheid. Je kunt een dergelijk supplement proberen onder het motto “baat het niet dan schaadt het niet”. Ben je echter wel bewust van de vele vraagtekens rondom het gebruik van co-enzym Q10 supplementen en overleg bij voorkeur eerst met je huisarts. Persoonlijk denk ik overigens dat je je geld veel beter uit kunt geven aan gezonde en gevarieerde voeding. :)
Wat denk jij van co-enzym Q10 en heb jij wel eens een supplement of pil met Q10 gebruikt? Laat het hieronder weten in een reactie. Eventuele vragen kun je daar uiteraard ook kwijt.
Lees ook
Supplementen die bloedtests kunnen verstoren…
107 comments
Dave
28 augustus 2023
Kun je veilig Q10 combineren met spirulina?
Reply
Rita
16 oktober 2020
Kan Ik Q10 samen met knoflookpillen gebruiken
Reply
De Kromme
19 juli 2019
Ik heb zowel Dupuytren als Peyronie, beide veroorzaken littekenweefsel op plekken waar je het niet wilt hebben. Nu 2 maanden bezig met Q10 en significante verbetering! Het zal niet wetenschappelijk bewezen zijn maar het werkt wel!
Reply
Bolke
24 juni 2020
Hallo de kromme, Bedankt voor je verhaal. Mag ik vragen welke dosering Q10 je gebruikte?
Natasja
30 maart 2019
Van mijn 29e tot mijn 33 Q10 ingenomen en daarna niet meer. Tijden het innemen was mij n suiker stabiel ( heb zwangerschapssuiker gehad 3x) en aanleg verhoogde suikerwaarde, viel af energie was optimaal, bloeddruk was goed. 34e bevallen jongste zoon wederom zwangerschapssuiker. Daarna hormoonschommelingen gekregen en heel veel lichamelijke klachten, bètablokker gehad, vitamine D gebrek. Nu weer met Q10 begonnen (had ik veel eerder moeten doen) besef dat het destijds super geholpen heeft ben benieuwd wat het resultaat nu gaat worden.
Reply
Bea
10 november 2022
Welk merk q10 had je? Van welke winkel?
Suuz
8 januari 2019
Ik ben een vrouw van 64 en gebruik al 30 jaar bloeddrukverlagers. Sinds een zwangerschapsvergiftiging (zwangerschapstoxicose / zwangerschapsintoxicatie) lijd ik aan hypertensie. Nooit heeft een alternatief medicijn of voedingssupplement positieve invloed gehad. Maar sinds ik 4 maanden geleden met Q10 100mg van Kruidvat begonnen ben is mijn bloeddruk overduidelijk gezakt. Werd zelfs laag. Zodoende kon de Losartan van 100mg naar 50mg terug gebracht worden (daarnaast slik ik ook nog hydrochloortiazide 12.5 mg.). Deze plotselinge verbetering is frappant. Wel heb ik overdag last van maagzuur. Na ontbijt en lunch. Ik las hierboven dat dit een bijverschijnsel van de Q10 kan zijn. Zou het een goed idee zijn de Q10 i.p.v. ’s ochtends ’s avonds in te nemen?
Reply
Margaret
1 april 2018
Ik wil hier toch wel even mijn mening nalaten… In september 2016 kreeg ik problemen met mijn ‘energiehuishouding.’ Ik stond ‘s morgens vaker om met een leeggelopen batterij na een nacht diep geslapen te hebben. Ik kreeg deze klachten na een maandenlange periode van aanhoudende stress. Toen alles terug in zijn plooi viel kreeg ik vaker het gevoel dat mijn lichaam aan de handrem trok! Mijn bloed werd grondig gecontroleerd en wat bleek: Q10 tekort en cortisol-gehalte (stresshormoon) veel te hoog. Mijn klassieke / alternatieve arts schreef Q10 voor, na een dikke maand begon ik mij terug wat op de been te voelen. Nu zijn we april 2018… ik heb al 2x de Q10 willen stoppen en steeds na een dikke maand begin ik te voelen dat mijn lichaam leeg raakt, terwijl ik mij niet specifiek gestresseerd voel, alles redelijk goed gaat. Ik heb een druk werkleven, ben zelfstandig en de zaken lopen goed, ik amuseer mij in wat ik doe. Ik eet heel veel spinazie, vette vis, geen brood of pasta… En ik volg het eetpatroon van Bernard Favier. Ik slaap goed, sport nu en dan maar de Q10 stoppen brengt me terug naar af… Ik neem nog steeds 100mg van een natuurlijke soort in olie. Ik ken de firma en deze zijn bekend als een goede natuurfirma zonder chemische stoffen! Als ik naar de dokter ga blijkt mijn functie van de bijnieren nog steeds lichtjes verstoord… Ik vind het bizar hoe mijn lichaam niet hersteld. Ik heb tussen het najaar van 2015 en voor 2016 een serieuze deuk gehad en ik heb het gevoel dat mijn lichaam hierdoor veranderd is. Nochtans haal ik energie uit hetgeen ik nu doe en liggen deze zaken van toen ook achter mij, ik zie dit in zijn context en voel mij best gelukkig met alles nu. Dat is wat ik nu voel. Ik ben 28 jaar en net daarvan sta ik versteld. Ik hoop dat mijn lichaam nog verder zal herstellen.
Reply
Koos
28 januari 2019
Welk merk Q10 gebruikt u en waar wordt het besteld? Met vriendelijke groet, Koos Hoozemans
Ursula
27 december 2017
Toen mijn moeder hoorde dat zij aan hartfalen leed is zij co-enzym Q10 gaan gebruiken, zij was toen 84. Uiteraard was zij onder behandeling van een cardioloog, maar ondanks dat was ze ervan overtuigd dat Q10 een heel grote bijdrage heeft geleverd waardoor ze de gezegende leeftijd van 98 heeft bereikt.
Reply
Sonja
3 november 2017
Op aanraden van een vriendin die het door de carioloog werd geadviseerd, ben ik ook co-enzym Q10 gaan gebruiken i.v.m. met mijn statines. Zou beter voor mijn hart zijn. Nu had ik nooit bijwerkingen van de statines, maar sinds ik enkele weken Q10 slik verga ik ineens van de spierpijn. Ik ga er vandaag mee stoppen en kijken wat er dan gebeurd.
Reply
Tim
21 augustus 2018
Spierpijn is een gebruikelijke bijwerking van een statine, heeft niks te maken met Q10, aangezien het een lichaamseigen stof is. Meer weten over statine…?
Elizabeth
18 augustus 2017
Beste Paul. Je stelt dat Co Q10 slecht zou zijn wanneer men insuline resistent is. Co Q10 zou nl. de bloedsuiker waarden verlagen. Dat is dan toch precies wat je wil bereiken wanneer men resistent is voor insuline. Ik ben zelf al 30 jaar insuline afhankelijk. Ik spuit 5 x per dag enorme hoeveel heden en toch kom ik zelden onder een bloedwaarde van 10 mol/ml wat wenselijk is. m.a.w Ik ben insuline resistent. Waarom denk je dat Co Q10 slikken slecht voor mij zou zijn?
Reply
Paul
21 augustus 2017
Nee, ik stel niet dat co-enzym Q10 slecht IS oftewel ZOU ZIJN in geval van insulineresistentie. Ik waarschuw enkel dat co-enzym Q10 negatief KAN oftewel ZOU KUNNEN uitpakken voor sommigen met diabetes of insulineresistentie. Dat neemt niet weg dat het voor anderen positief kan uitpakken… Dit is volkomen afhankelijk van iemands individuele randfactoren: bloedwaarden, klachtenpatroon, medicijngebruik, et cetera. (bron) Vandaar ook dat ik aangeef dat je als suikerpatient of insulineresistente persoon het eventuele / potentiële gebruik van co-enzym Q10-supplementen het best kan overwegen in samenspraak met je huisarts.
Klaas
21 augustus 2017
Beste Elizabeth. pdf. Co-enzym Q10 uitstekend supplement bij hart -en vaatziekten van drs. Selma Timmer, waarin ook over diabetes. Waarbij Ubiquinol verre de voorkeur heeft. Deze pdf. zou ik uitprinten en meenemen naar de huisarts. Groeten en sterkte
Elizabeth
22 augustus 2017
Beste Paul en Klaas, Bedankt voor jullie uitleg. Ik heb inmiddels Co Q10 50 mg met selenium en vitamine E van NOW aangeschaft. Als er verbetering is te bespeuren v.w.b. mijn bloedsuikerwaarden zal ik t.z.t. daar over betichten.
Annet
11 augustus 2017
Beste Paul, Mijn bloeddruk is te hoog vanwege stresssituatie. Heb het al redelijk aanvaardbaar naar beneden gekregen door zoutarm en suikerarm te gaan eten. Hierdoor 14 kg gewicht verloren, wat natuurlijk ook gunstig is. Mijn BMI is nu 25. Maar het laatste beetje krijg ik niet onder controle. Onderdruk oké, schommelt tussen 75 en 85 dus prima. Maar bovendruk rond de 140 en zodra ik me ergens druk over maak schiet hij naar 170 / 180. Is het raadzaam om co-enzym Q10 in combinatie met visolie te gaan nemen?
Reply
Paul
13 augustus 2017
Omdat ik geen arts ben, kan en mag ik geen adviezen geven ten aanzien van medische problemen. Ik kan me zomaar voorstellen dat co-enzym Q10 en visolie een gunstig effect hebben, maar of het raadzaam is om ze bij een hoge bloeddruk te gebruiken, zul je echt aan je arts of apotheker moeten vragen. Heel veel sterkte in elk geval!
Ferenc petray
31 juli 2017
Beste Paul, Ik ben 75 jaar. Heb een tijd (halfjaar) Q10 ubichinon gebruikt, zonder resultaat. Ben pas achter gekomen dat ubiquinol beter is, zou willen weten of dat waar is? Graag antwoord, bij voorbaat mijn dank.
Reply
Paul
1 augustus 2017
Welk resultaat had je verwacht, dus welk doel beoogde je precies met de Q10-suppelmenten?
f.petray
12 augustus 2017
Beste Paul, nog een vraag, mag ik wel Q10 slikken i.v.m. medicijnen (bloeddruk verlagers en bloedverdunner)?
Paul
14 augustus 2017
Ik was eigenlijk wel benieuwd naar de antwoorden op mijn wedervragen… Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik geen advies geven over receptplichtige medicamenten, al dan niet in de context van co-enzym Q10. Deze vraag zul je dan ook moeten wegleggen bij je huisarts, apotheker of cardioloog.
Rassin A
25 februari 2017
Ik neem sinds een paar weken Q10 in. Ook gebruik ik rode rijst capsules. Ik heb nu sinds de Q10 pillen last van paniekgevoelens. Volgens een medewerkster van G&W winkel is de dosis dan te hoog. Q10 100. Kan dit?
Reply
Grace
9 november 2016
Goedendag, Een vraag. In 2009 heb ik een herseninfarct gehad met linkerhelft verlammingsverschijnselen, spraakgebrek, niet kunnen schrijven. Ben 21x bij het ziekenhuis geweest. Daar konden ze niets vinden, volgens neuroloog erfelijkheid zou zijn. mijn lichaam zou zelf verkeerde cholesterol aanmaken. Mijn vader had ook een herseninfarct gehad leeft niet meer en een zus van mij, kreeg het na een zware hersenoperatie. Ik moest destijds meteen aan de statines, bloedverdunners en bloeddruk verlagend. Nu hoor ik als je statines slikt je eigen doodvonnis schrijft. Je krijgt last van je gewrichten en zou snel dementeren en hieraan gevolg zou kunnen overlijden. Ben begin dit jaar gestopt. Kom gewicht aan, moeheid , weinig geconcentreerd. Had eerder ook last van spierkrampen aan kuiten en voeten. Heb hiervoor snufjes van klassieke homeopaat gekregen en het ging weg. Sinds ik voor kort ben begonnen op advies van de homeopaat met redric e& Q10 Slik nu 2 weken… Voel ik mij meer energie, maar spierkrampen is terug gekomen. Ik ben afgevallen. Door andere reacties gelezen te hebben zou ik dus alleen Q10 moeten gebruiken? Mijn huisarts raad mij weer statines aan. Wat is uw reactie?
Reply
Ruud
4 januari 2017
Goedendag, Ik gebruik rode rijstgist in combinatie met Q10 capsules. Omdat de rode rijst Q10 afbreekt. De rode rijst verlaagt de cholesterol. Groet, Ruud
Detox westland
19 augustus 2017
Bij spier krampen is vaak je magnesium te laag. 1x per 2 dagen klein voetenbad vullen met lauw water en kopje magnesium
Paul
21 augustus 2017
Over spierkrampen en magnesium kun je desgewenst meer lezen in de volgende artikels:
- Magnesium: de functie van dit mineraal + de symptomen van magnesiumtekort
Alice
31 augustus 2017
Er is geen enkel onderzoek dat bewijst dat een te hoog cholesterol een hersenbloeding veroorzaakt. Statines onttrekken Q10 uit het lichaam waardoor je slecht gaat lopen. Een erg hoog cholesterol kan homeopathisch aangepakt worden. Krampen worden veroorzaakt door een gebrek aan ionisch magnesium (ion is een positief of negatief geladen molecuul) alleen een ion passeert de darmwand, poeders etc zijn groepen van moleculen en worden niet opgenomen daar magnesium ontspant zal het dan diarree veroorzaken bij tabletten en poeders.
Mar.M.
14 september 2017
Beste Grace, Stop met de statines slikken!! Ik ben nog nooit van mijn leven zo beroerd ervan geworden. Zelfs langzaam opgebouwd. Zeer moe, spierpijnen, pijn in benen en armen, hartkloppingen, depressief, geen interesses, concentratieproblemen. Wat een troep! Er zijn zat natuurproducten om het slechte cholesterol te verlagen! Q10 is goed voor uw gezondheid. Verse gember in thee, kaneelcapsules, rode rijstgist tabletten… U kunt rustig kiezen. Na het stoppen met statines ben ik zeer snel weer opgeknapt!! Veel succes!!
Nina
28 januari 2018
Spierkrampen en nog veel meer narigheid kunnen ook veroorzaakt worden door magnesium tekort. Misschien is het een optie om dat na te laten kijken. Succes!
Paul
28 januari 2018
Klopt. Over magnesium en magnesiumtekorten kun je meer lezen in (en in de reacties onder) dit artikel: Magnesium: de functie van dit mineraal + de symptomen van magnesiumtekort… Zodoende kunnen we deze discussie on-topic houden: co-enzym Q10. :)
Mathilda
14 september 2016
Ik ging cp-enzym Q10 gebruiken om meer energie te krijgen. Tot mijn verbazing verdwenen daarna ook mijn klachten betreffende de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Als ik weleens een Q10-pil vergat, kwamen die verschijnselen meteen weer terug. Dus… blij mee! Ik gebruik nu nog steeds 1 co-enzym Q10-capsule per dag.
Reply
ed middelkoop
5 augustus 2016
Hoi. Wil Q10 (ubiquinol) gaan gebruiken. Wordt dit opgenomen bij ontbreken van maagzuur, wat ik niet meer heb t.g.v. omeprazolgebruik, na een operatie i.v.m. slokdarmkanker?
Reply
Vincent
28 juni 2016
Hallo, ik heb de schildersziekte en vaak heel moe en suf. De dokter stelde me nu voor injecties B12 staat ook te laag maar voor injectie co-enzym compositum. Mijn vraag is helpt dit echt tegen vermoeidheid? Dit kan je onder pilvorm krijgen ook COq10. Iemand ervaring bij?
Reply
Paul
28 juni 2016
Beste Vincent, Omdat je je verhalen niet 100% correct formuleert, blijft het moeilijk om hoogte te krijgen van je vragen, problemen en context… Bedoel je te zeggen dat je arts Combizym Compositum voorschrijft? Dit is een medicament met alvleesklierenzymen, namelijk pancreatine (bestaande uit de spijsverteringsenzymen amylase, protease en lipase) en aspergillus oryzae-enzymen (bestaande uit eiwitsplitsende, koolhydraatsplitsende en cellulosesplitsende enzymen)… Combizym Compositum helpt alleen als er sprake is van een tekort aan pancreasenzymen / alvleesklierenzymen door een verminderde avleesklierfunctie oftewel pancreas-insufficiëntie. En dit medicament mag niet worden gebruikt als de avleesklierdisfunctie gepaard gaat met een alvleesklierontsteking / pancreatitis, galblaas-empyeem, galwegverstopping en/of ernstige leverfunctiestoornis. Welke arts raadde je Combizym Compositum aan?! En om welke reden?! Je verhaal wordt met de dag ongrijpbaarder… Word je misschien ‘geholpen’ door een alternatief therapeut? Als ik het goed begrijp, was er al die tijd dus inderdaad sprake van een vitamine B12-tekort… Krijg je momenteel al B12-injecties? Gebruik je al co-enzym Q10-supplementen? En zijn je ijzer, vitamine D, vitamine B6 en schildklierwaarden (TSH en FT4) al eens gecontroleerd? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul
Vincent
28 juni 2016
Het gaat wel degelijk om coenzyme van firma heel drongen . Ik heb een enorm bloedonderzoek laten doen en schildklier lever enz is perfect. Co enzyme staat maar op 220. Veel te laag dus.je weet wel dat van schildersziekte centraal zenuwstelsel is aangetast en mijn grootste vijand met die ziekte is vermoeidheid en sufheid . Kort geheugen is ook weg door al de solventen. Idd ben naar gespecialiseerde homeopaat geweest, uz Leuven heeft diagnose gegeven na tientallen onderzoeken. Zij hebben geen oplossing voor de vermoeidheid, enigste wat ze voorstelden is wellburtin omdat da wat energie zou kunnen geven, neem uk nu ook al jaar.
Paul
28 juni 2016
Co-enzym Compositum bestaat niet… Althans, het is niet echt een co-enzym zoals co-enzym A, co-enzym B12, co-enzym F, co-enzym Q10, co-enzym I en co-enzym II bio-actieve co-enzymen zijn… De woordgroep “Heel Coenzyme Compositum” is simpelweg een verzonnen (uit de duim gezogen) merknaam, productnaam en marketingnaam voor een homeopathisch ‘geneesmiddel’ dat tientallen verschillende homeopathische potentiëringen c.q. verdunningen bevat, waaronder een verdunning van co-enzym A (CoA). (bron) Elke stof in Heel Coenzyme Compositum is echter zodanig verdund volgens de homeopathische potentieleer dat er niet één molecuul aan werkzame stof meer in zo’n potje met pillen zit. Het potentiëren / dynamiseren / schudden / verdunnen binnen de homeopathie betreft dan ook een geloof en geen wetenschap. (bron) Iedereen moet natuurlijk helemaal zelf beslissen of hij/zij in de werkzaamheid van homeopathische potenties / verdunningen wil geloven, maar als je deze materie puur wetenschappelijk benadert, zit er geen enkele werkzame molecuul in zo’n supplement. Het supplement bevat uitsluitend nutteloze vulstoffen en hulpstoffen… Naar mijn persoonlijke mening word je extreem slecht geholpen door je homeopaat. De term ‘compositum’ staat simpelweg voor ‘samenstelling’: iets wat samengesteld is… Maar als je een concreet tekort hebt aan vitamine B12 (al dan niet gerelateerd aan pernicieuze anemie), dan is een willekeurige samenstelling van homeopathische verdunningen niet de oplossing! Laat dan liever –desnoods nogmaals– je serum-B12, actief B12 / holo-TC, methylmalonzuur (MMA) en/of homocysteïne (HC) checken… En eventueel je vitamine B6 en B11… Een ernstig vitamine B12-tekort kan namelijk verantwoordelijk zijn voor zo’n beetje alle klachten die je beschrijft… Een willekeurige samenstelling van homeopathische verdunningen lost zulke serieuze gezondheidsproblemen simpelweg niet op… :(
Vincent
28 juni 2016
Heb ook CoQ10 Power 4 van Researched Nutritionals 120g aanbevolen gekregen maar ik dacht dat zowiezo rapper zou aanslaan met intramusculair die co enzym , mijn schuld dus. Mijn lever, nieren, pancreas , vit waren al in orde, zelf vit b12 stond wat te hoog door de injecties maar is niet erg zei hij. het is neurobion dat ik elke week ingespoten krijg. Wel moet ik zeggen dat er 1 waarde in men bloed veeeeeeel te hoog was en dit is EBV epstein Barr virus staat op 550 ipv 20 blijkbaar heb ik een keer klierkoorts opgelopen , maar nooit ondervonden. Hopelijk kan ik je hierbij helpen om wat duidelijker te zijn, maar buiten dit en co enzym q10 alles perfect
Paul
29 juni 2016
Beste Vincent, Als je B12 laat injecteren, wordt de B12-waarde in je bloed vanzelfsprekend extreem hoog. Dit wil echter niet zeggen dat er geen sprake meer is van een vitamine B12-tekort op celniveau (in cellen en weefsels)… Daarom geef ik iedere keer aan dat je naast je serum-B12 ook je actief B12 / holo-TC, methylmalonzuur (MMA) en/of homocysteïne (HC) moet laten checken. Overigens bevatten Neurobion-injecties naast vitamine B12 ook vitamine B1 en vitamine B6. Evenals kaliumcyanide, benzylalcohol en natriumhydroxide… Was het je homeopaat die deze injecties voorschreef? Je loopt nu namelijk het risico op een vitamine B6-overschot, wat een groot deel van je klachten zou kunnen verklaren… Als puntje bij paaltje komt, kan ik je niet van nuttige informatie voorzien zonder in details je totaalplaatje te kennen… Wat is er in het verleden precies gecontroleerd? Door wie is iedere waarde gecontroleerd? Middels welke methode (bloedafname, urinemonster, bioresonantie…) is iedere waarde bepaald? Wat waren de exacte uitslagen? Welke referentiewaarden werden gehanteerd? En in welke eenheden c.q. grootheden zijn de waarden uitgedrukt? Je geeft steeds weer aan dat men inmiddels alles al heeft gecontroleerd… Dus vul alsjeblieft alle (bloed)waarden in die je tot nog toe hebt ontvangen (met de datum waarop de waarde is bepaald): vitamine B12, vitamine B11, vitamine B6, vitamine B2, vitamine B1, vitamine D3, vitamine A, vitamine E, vitamine K, ijzer, hemoglobine, ferritine, transferrine, hematocriet, leukocyten, lymfocyten, erytrocyten, reticulocyten, monocyten, neutrofielen, basofielen, eosinofielen, trombocyten, MCV, MCH, MCHC, kalium, magnesium, calcium, natrium, fosfaat, zink, TSH, FT4, FT3, EBNA, CMV, ureum, keratine, ALAT, ASAT, gamma-GT, albumine, prealbumine, CRP, BSE / bloedbezinkingssnelheid, lipase, amylase, bilirubine, LD, AF, glucose, IgA, IgD, IgE, IgG, IgM… En mocht je meerdere datums hebben waarop een bepaalde bloedwaarde is bepaald, deel dan alle afzonderlijke bloedwaardebepalingen met een specifieke datum erachter. Dan wordt het beloop / verloop duidelijk. Van CoQ10 heb ik bijvoorbeeld al 270, 250 en 220 van je voorbij zien komen, dus ik neem aan dat je uitdraaien / printen hebt van je bloeduitslagen… In het feit dat een arts aangeeft dat verder “alles in orde” is, heb ikzelf niet zo veel vertrouwen meer… En houd er dus rekening mee dat de schildersziekte op zichzelf al (voor zover ik weet ongeneeslijke) chronische vermoeidheidsklachten kan veroorzaken. Een vitamine B12-tekort eveneens… Een co-enzym Q10-tekort eveneens… Een (al dan niet chronische) nasleep of opleving van de ziekte van Pfeiffer eveneens… Hetgeen wat ik een tijdje geleden ook al probeerde uit te leggen… Ik wil je graag proberen te helpen, maar ik heb het idee dat ik achter het net blijf vissen… :( Bekijk eventueel ook eens dit artikel over chronische vermoeidheid… Groeten & sterkte, Paul
Klaas
29 juni 2016
Beste Vincent. Beste Paul. Neurobion bevat niet alleen vitamine B6 wat zoals je zegt Paul een groot risico is. Maar de vitamine B12 is cyanocobalamine wat in België gebruikelijk is ook bij vitamine B12 injecties. Veel beter is de in Nederland gebruikte hydroxocobalamine vitamine B12 injectie. Paul, ik wens je veel sterkte bij de moeilijke voorlichting in dezen en Vincent sterkte hiermee. Hij kan zijn arts of apotheek vragen hydroxocobalamine B12 in Nederland te kopen. Groeten, Klaas
Klaas
30 juni 2016
Beste Paul. Misschien heb je nog wat aan het volgende van Selma Timmer Drs. geneeskunde. Co-enzym Q10 uitstekend supplement bij hart- en vaatziekten. In dit artikel : Spiegel van co-enzym Q10 in het bloedplasma van volwassenen varieert van 0,40 tot 1,91 micromol/L. Lichaamsvoorraad van 0,5 gram – 1,5 gram co-enzym Q10. Hoge doseringen Q10 in overleg met (huis)arts. Groeten Klaas.
ferenc petray 74 jaar
3 juni 2016
Aangezien mijn huisarts het ook niet weet, zou ik U willen vragen of ik co-enzym Q10 mag slikken, ik gebruik bloedverdunners, bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, bij voorbaat dank voor Uw antwoord.
Reply
Vincent
20 mei 2016
Ik neem vitamine B12 in intramusculair elke week omdat ik veel te laag stond. Neen het is zeker geen Pfeiffer, het gaat wel degelijk om OPS waar vermoeidheid een grote rol speelt omdat ons centraal zenuwstelsel beschadigd is daar jarenlange gebruik solventen. mijn vraag was die co-enzym q10 staat bij mij blijkbaar ook veel te laag 270 maar. Zou met inname van co-enzym q10 men vermoeidheid een stuk verbeteren? Dank!
Reply
Paul
20 mei 2016
Wat ik probeer duidelijk te maken, is dat er heel veel mogelijke oorzaken van vermoeidheidsklachten bestaan. Het feit dat je dus inderdaad vitamine B12-injecties krijgt, zou in theorie kunnen wijzen op een onderliggende B12-opnamestoornis (pernicieuze anemie). Zowel een regulier B12-tekort als pernicieuze anemie kan verregaande vermoeidheidsklachten teweegbrengen. Aangezien organische oplosmiddelen algehele aantasting van het centrale zenuwstelsel kunnen veroorzaken, kan ook OPS an sich chronische vermoeidheid veroorzaken. Hetzelfde geldt voor een tekort aan co-enzym Q10… Al met al zou het best zo kunnen zijn dat Q10-supplementen je vermoeidheidsklachten deels wegnemen, maar ik verwacht dat er sprake is van een multicausaal gezondheidsprobleem dat je moe maakt… Dus dat je vermoeidheidsproblematiek wordt veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren, waaronder je B12-tekort, je Q10-tekort en je OPS. En daarbovenop misschien zelfs zaken die vooralsnog over het hoofd zijn gezien… Al met al denk ik niet dat een Q10-supplement je vermoeidheid volledig zal wegnemen zolang de B12-problematiek blijft bestaan. En indien de OPS voor onomkeerbare of progressieve hersenschade heeft gezorgd (die bijdraagt aan je vermoeidheid), zal dat stukje causaliteit waarschijnlijk altijd blijven bestaan en voor vermoeidheid blijven zorgen. Het enige wat je mijns inziens kan doen om meer zekerheid te krijgen over de effectiviteit van co-enzym Q10-supplementen in jouw individuele gezondheidssituatie, is ze simpelweg uitproberen. Tot die tijd kun je enkel gissen naar de exacte werkzaamheid ervan… Overigens bestaan er voor zover ik weet geen officiële referentiewaarden voor co-enzym Q10. Wel zijn er orthomoleculaire stromingen die referentiewaarden voor CoQ10 van 869 tot 1158 nmol/l hanteren…
Vincent
19 mei 2016
Ja hoor heb al massa’s bloed laten trekken laatste jaar en alles wat je hier schrijft is in orde, daarmee dat ze het jaren niet vonden wat ik had, UZ Leuven heeft diagnose gesteld na vele onderzoeken en zelfs neuropsychologische testen die OPS bewezen. Co-enzym 10 staat wel maar op 250, veel te laag schijnt. En Epstein-Barr virus (EBV) nuclear antigen staat op 500 plus i.p.v. kleine 20, ook cytomegalovirus op 49,9. Voor de rest is alles perfect, nieren, lever, pancreas enz.
Reply
Paul
19 mei 2016
Maar waarom krijg je dan vitamine B-injecties? En zijn het dus inderdaad vitamine B TWAALF-injecties? Overigens kunnen EBV-antistoffen op Pfeiffer duiden.
Depauw vincent
18 mei 2016
Hallo, ik heb de schildersziekte en een van de symptomen zijn enorme vermoeidheid. Ik krijg al elke week intramusculair een inspuiting met vitamine B. NU stelt de dok voor om CoQ10 400mg te nemen van Nutrined. Kan ik daar een verbetering van energie mee verwachten? Dank voor een antwoord. De ziekte is niet te genezen, maar het is voor een min of meer normaal leven te kunnen leiden…
Reply
Paul
18 mei 2016
Beste Vincent, Welke schildklierziekte bedoel je precies; wellicht de ziekte van Graves, de ziekte van Hashimoto of de ziekte van Plummer? En krijg je vitamine B12-injecties voor pernicieuze anemie of voor een ‘regulier’ vitamine B12-tekort?
Depauw Vincent
18 mei 2016
Het is de schildersziekte of ops . Door de solventen heb ik schade aan zenuwstelsel die vit b inspuiting is ook voor energie
Paul
18 mei 2016
Sorry, ik las de term helemaal verkeerd… Je hebt het niet over een schildklierziekte, maar over de ‘schildersziekte’, ook wel bekend als Organisch Psycho Syndroom (OPS) of Chronische Toxische Encephalopathie (CTE). Bedoel je met “vitamine B” vitamine B12 of een andere B-vitamine? Er zijn namelijk verschillende B-vitamines… Houd er rekening mee dat een ernstig en/of langdurig vitamine B12-tekort klachten kan veroorzaken die lijken op de symptomen van OPS. Weet je toevallig de exacte bloedwaarde van je vitamine B12? Overigens hebben B12-inspuitingen uitsluitend zin bij een B12-tekort. Ze zullen niet zomaar extra energie leveren als er geen sprake is van een tekort aan B12. Zijn daarnaast je vitamine B1, vitamine B6, vitamine B11, vitamine D, schildklierwaarden (TSH en FT4), bloedbeeld (hemoglobine, hematocriet en MCV), elektrolyten (natrium, kalium en calcium), nierfunctie (ureum en kreatinine) en leverfunctie (ALAT, ASAT en gamma-GT) gecheckt?
Amy
19 april 2016
Negen maanden geleden heb ik helaas een hartinfarct doorgemaakt. Aan de onderzijde van het hart zat de kransslagader dicht. Er is gedotterd en een stent geplaatst. Sindsdien gebruik ik medicijnen, bètablokkers, bloedverdunners en o.a. statines. Vooral de laatste zorgen voor problemen. Kramp in kuiten en bovenbenen, pijn in schouders, misselijkheid… De afgelopen week kwam daar hevige pijn in de heupen en onderrug bij. In plaats van de gewenste 10.000 stappen per dag was ik blij er zo’n 10 te kunnen zetten. Omdat ik vandaag toch een afspraak met de cardiologe had ben ik een paar dagen geleden gestopt met het innemen van het cholesterol-verlagende medicijn ‘atorvastatine’. Vrijwel alle klachten zijn verdwenen. Behalve een wat stram gevoel is de pijn weg. Ik heb weer op de yogamat gelegen en de klussen in huis weer zelf kunnen doen. De cardiologe heeft een andere statine voorgeschreven en het advies gegeven co-enzym Q10 erbij in te nemen. Bij de drogist kwam ik erachter dat er heel wat soorten zijn en ik geen idee heb hoeveel milligram Q10 het beste is? Heb een doosje met 30 mg per Q10-capsule meegenomen. Iemand advies? Volgens de cardiologe kan ik niet zonder cholesterolverlagers. Ben 61 jaar. De moed zakt me in de schoenen bij het vooruitzicht dit gedoe met medicijnen nog jaren te moeten doormaken. Bij voorbaat dank voor het meedenken!
Reply
Suzanne
30 september 2016
Ik heb ook een tijd diverse statines gebruikt en daar ook diverse klachten door gehad. Ben ermee gestopt en heb op advies nu rode rijst gist capsules om het goede cholesterol te verhogen en omega 3 om de verkeerde cholesterol te verlagen…
Anneke nijland
13 april 2016
ik vind de capsules van bio nord prijzig, welke capsules zijn ook in olie oplosbaar en goed
Reply
Hans
16 maart 2016
Na een bypass operatie in 2003 was ik zo moe zodat voor mij alles te veel was, op aanraden van een kennis ben ik Q10 van Bional gaan gebruiken, na korte tijd kwam de energie terug en ik ben weer gaan werken, ik ga nu september 2016 met pensioen, ik ben er van overtuigd dat ik zonder Q10 niet zover was gekomen.
Reply
Leendert
5 januari 2016
Ik moet sinds enige tijd Simvastatine slikken, maar kreeg spierkrampen. Ben daar mee gestopt. Slik sinds enige tijd rode rijst yeast 30 Mg van de Tuinen. Ook werd geadviseerd om Q10 enzym aanvullend te slikken. Heb sinds een paar weken rode plekken, bulten op mijn hele lichaam en dat jeukt heel erg. Ook slik ik Amlodipine 5 Mg tabletten voor mijn bloeddruk. Waar denkt Paul dat de rode plekken en bulten door veroorzaakt worden? Ze verdrogen en zien er dan uit als eczeem?
Reply
Paul
5 januari 2016
Beste Leendert, Ik ben geen arts, dus medische diagnoses kan en mag ik niet stellen. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik de oorzaak echter allereerst zoeken bij de rode rijstgist oftewel ‘Red Rice Yeast’. De huidklachten die je beschrijft, doen naar mijn ondeskundige mening namelijk sterk denken aan een allergische huidreactie. En rode rijstgist is nu eenmaal verwant aan schimmel, en relatief veel mensen lijden aan een vorm van schimmelallergie of schimmelovergevoeligheid. Wat ik Jeannet hieronder ook al probeerde uit te leggen… “Rode Gist Rijst oftewel ‘Red Yeast Rice’ is een gist dat wordt verkregen door de rode schimmel Monascus purpureus te cultiveren op rijst. Hoe veilig deze schimmel/gist is, is vooralsnog grotendeels onduidelijk.” Sowieso Al met al zou het me dus niet verbazen als je (allergische) huidreactie wordt veroorzaakt door de rode rijstgist c.q. gistrijst. Ik zal binnenkort een artikel wijden aan rode rijstgist. Beterschap! Groeten, Paul
Ervel
22 november 2015
Slik al een jaar eerst 50 milligram co-enzym Q10 en later 200 milligram ubiquinol. Ben daar uiterst tevreden over. Heb hartfalen en lekkende hartklep en hele serie medicijnen waaronder statines. Mijn cardioloog staat voor een raadsel want ik werk, sport (stevig wandelen 7 km uur) en heb daar voldoende energie voor. Nu heb ik een rapport gelezen van een Amerikaanse cardioloog dat je Q10 kunt combineren met L-carnitine. Heeft iemand ervaring met deze combinatie?
Reply
Paul
23 november 2015
Over de combinatie van co-enzym Q10 en L-carnitine kan ik niets zinnigs vertellen, maar meer informatie over levocarnitine vind je desgewenst in dit artikel over L-carnitine…
Nivck
20 april 2016
Q10 kan zeker worden gecombineerd met l-carnitine. Hartspier versterken en meer energie leveren. Deze combinatie wordt ook al vaak gebruikt bij mensen die gewicht willen verliezen. Werk met zeer hoge kwaliteitsproducten (quinolversie van de Q10).
Evita
8 november 2015
Beste, ik slik omwille van mijn fibromyalgie en chronische vermoeidheid nu zo’n 4 maanden de Q10 van Ubixx (had een tekort in mijn bloed) en ik ben toch wel merkbaar vooruitgegaan, qua energieniveau. Ook mijn (bloedend) tandvlees is fel gebeterd. Wat ik echter ooit gelezen heb in een medisch tijdschrift, is dat het niveau van Q10 weer relatief snel daalt naar het oorspronkelijke niveau wanneer je stopt met de inname ervan. Klopt dit? Alvast bedankt voor Uw antwoord!
Reply
Paul
9 november 2015
Beste Evita, Men gaat er vooralsnog van uit dat co-enzym Q10 “onder begeleiding van” vitamine B3, vitamine B12, vitamine C en vitamine B11 wordt verkregen uit het aminozuur tyrosine. Vervolgens wordt co-enzym Q10 grotendeels opgeslagen in je weefsels en organen (en dan met name de weefsels organen met een hoog energiemetabolisme, waaronder je spieren, lever, hart en nieren) en dan met name in de energiecentrales/mitochondriën van de orgaancellen. Hoe snel Q10 wordt opgebruikt of uitgescheiden, is zeer sterk afhankelijk van talloze randfactoren. Als je Q10-supplementen nodig hebt vanwege een tekort, volstaat een eenmalige dosering of kortstondige suppletie van CoQ10 in ieder geval niet zolang de oorzaak/ontstaansbron van het Q10-tekort niet wordt weggenomen… Men gaat ervan uit dat de biosynthese en regulatie van co-enzym Q10 binnen het menselijk lichaam er voor de ‘gemiddelde persoon’ ongeveer als volgt uitziet: CoQ10 wordt gesynthetiseerd in je lijf om te worden geïntegreerd binnen de ‘Electron Transport Chain’ (ETC): een van de laatste stappen binnen de cellulaire energieproductie. CoQ10 wordt endogeen geproduceerd uit 4-hydroxybenzoëzuur dat wordt geproduceerd uit L-Tyrosine. De totale lichaamsreserves aan CoQ10 in een gezonde volwassene zijn ongeveer 2 gram. Er is ongeveer 500 milligram per dag nodig om de Q10 die dagelijks wordt verbruikt te vervangen c.q. aan te vullen. (bron + bron) Als je 4 dagen lang geen co-enzym Q10 binnenkrijgt, is er naar alle waarschijnlijkheid dus sprake van een nagenoeg totale afwezigheid. De meeste mensen hebben ongeveer 30 tot 100 milligram Q10 per dag nodig, maar dit kan oplopen tot maar liefst 1200 milligram in bepaalde gevallen van ziekte of gebruik van statines (cholesterolsyntheseremmers). In theorie is er echter bijna niemand die voldoende co-enzym Q10 binnenkrijgt via de normale voeding, tenzij je regelmatig orgaanvlees eet. Hoe snel iemands Q10-reserves worden uitgeput is in ieder geval volkomen afhankelijk van intake en verbruik. Groeten, Paul
Angelo
7 november 2015
Verlaagd Q10 de tnf alfa in je lichaam?
Reply
Paul
7 november 2015
Beste Angelo, Er zijn inderdaad enkele verkennende onderzoeken waaruit blijkt dat co-enzym Q10-supplementen tumornecrosefactor-alfa (TNF-α) en verscheidene andere cytokines en chemokines in de bloedbaan zouden kunnen remmen/verlagen, maar definitieve uitspraken daaromtrent kan ik niet doen. (bron + bron + bron + bron) Groeten, Paul
Jeannet
2 november 2015
Ik slik sinds 10 dagen Q10 van De Tuinen, na ongeveer 5 dagen heb ik een allergische reactie op mijn huid over mijn hele lichaam met erg veel jeuk tot gevolg. Mijn vraag kan de Q10 een allergische reactie geven? Graag hoor ik wie daar ook last van heb. Ik slik ook Rode Gist Rijst Capsules. Graag reactie! BVD Jeannet
Reply
Paul
3 november 2015
Beste Jeannet, Ja, een allergische reactie jegens co-enzym Q10-supplementen is absoluut mogelijk. Zo bevat ‘De Tuinen Co-enzym Q10 30 milligram’ verscheidene ingrediënten die afkomstig zijn van de volgende potentiële allergenen: noten, soja en sulfiet. Daarnaast kun je allergisch reageren op CoQ10 zelf, dus op ubiquinone/ubidecarenone (en zelfs op Idebenone: een synthetische analoog van Q10). ‘Rode Gist Rijst’ oftewel ‘Red Yeast Rice’ is een gist dat wordt verkregen door de rode schimmel Monascus purpureus te cultiveren op rijst. Hoe veilig deze schimmel/gist is, is vooralsnog grotendeels onduidelijk. Het actieve ingrediënt in rode gistrijst of rijstgist (natuurlijk voorkomend monacoline K) is in elk geval zeer sterk gelijkend aan statines (medische cholesterolverlagers), dus pas hier alsjeblieft mee op. (bron + bron) Het zou me dan ook niet verbazen als je allergische huidreactie wordt uitgelokt door de rode rijstgist en niet door het co-enzym Q10-supplement… Persoonlijk zou ik er sowieso even mee langs de huisarts gaan. Zie eventueel ook dit artikel over schimmelallergie en dit artikel over sulfietallergie… Groeten & beterschap, Paul
Elisa
28 augustus 2015
Ik heb over het laatste het Q10 Good-bye Cellulite Serum van NIVEA gekocht en ook een contour verstevigende crème van NIVEA omdat ik al van 8 jaar cellulitis heb op mijn benen en billen (ik heb een gezond gewicht en nooit overgewicht gehad). Ik wou die putjes wegkrijgen en had dat dan maar Q10 Good-bye Cellulite Serum gekocht want hoe ouder ik wordt, hoe meer putjes er komen en ik kom daar gek van! Ik heb gezien op de verpakking dat daar Q10 in zit en toen ik het op me huid smeerde werd ik op die plekken rood! Dan heeft mijn moeder me uitgelegd dat zij dat ook voorheeft waar er Q10 in zit. Waarom wordt ik rood en niemand anders? Heb ik dan geen Q10 in mijn lichaam en reageert mijn lichaam daar daarom zo op? Zou ik het op me mogen blijven smeren of moet ik daarmee stoppen? In alle anti-sinaasappelhuid crèmes zit die Q10 dus kan iemand me helpen?
Reply
Paul
31 augustus 2015
Beste Elisa, Er reageren relatief veel mensen allergisch op smeerseltjes met Q10 erin. Of de allergische reactie daadwerkelijk wordt uitgelokt door ubiquinone/ubiquinol (de bio-actieve stof in Q10) is niet altijd even duidelijk, maar het lijkt erop dat er inderdaad zoiets als een co-enzym Q10-allergie bestaat. Het gaat daarbij vooral om een contact-allergische huidreactie op crèmes, zalfjes, lotions en serums met Q10 erin. Vaak gaat het om fikse huidklachten, waaronder eczeem, netelroos en jeuk, maar soms ook om ademhalingsproblemen, druk op de borst en/of zwelling van de mondslijmvliezen, lippen en/of tong. Zulke allergieklachten HOEVEN dus niet per se te worden veroorzaakt door Q10, maar kunnen ook het gevolg zijn van een ander ingrediënt in het betreffende huidverzorgingsproduct. (bron + bron) In principe heeft een dergelijke allergische reactie op co-enzym Q10 niets te maken met een overschot of tekort aan co-enzym Q10, maar is het ‘gewoon’ een overdreven heftige reactie op een voor je afweersysteem onbekende stof. Hetzelfde als een pollenallergie, kattenallergie, koemelkallergie of metaalallergie. Ik zou dan ook absoluut stoppen met het smeren van Q10-crèmes. Wat je voor de zekerheid zou kunnen uitproberen is een Nivea-crème uit dezelfde productlijn ZONDER co-enzym Q10 op je huid smeren. Als je hier eveneens allergisch op reageert, ligt de reactie in ieder geval niet aan de Q10, maar aan een ander stofje. Sterkte ermee! Groeten, Paul
A van Wendel
14 augustus 2015
Heb hartfalen, nu las ik in een artikel dat 300 milligram co-enzym Q10 van Pharma Nord per dag een goed resultaat geeft, maar kan ik dit in deze hoeveelheid rustig gebruiken bij mijn andere medicijnen? B.V.D. A
Reply
Paul
18 augustus 2015
A. Er is geen enkel aantoonbaar bewijs (uitsluitend exploraratieve aanwijzingen) dat co-enzym Q10 bijdraagt aan risicobeperking bij hartfalen (bron), al willen supplementenfabrikanten je graag anders doen geloven. B. Ik weet niet welke medicijnen je gebruikt, dus of het combineren van Q10 met je medicijnen (contra-indicatieve) risico’s met zich meebrengt, durf ik niet te zeggen. C. Vraag altijd bij je huisarts en/of apotheker na of het innemen van bepaalde medicamenten of supplementen contra-indicaties met zich mee kan brengen; willekeurige bronnen op internet kunnen daaromtrent geen uitsluitsel geven. Heel veel beterschap & sterkte toegewenst!
Lien Van der Steen
19 oktober 2015
Ik zag deze post en de reactie van Paul en het leek me wel interessant om hierop te antwoorden. Ik werk voor Pharma Nord België en ben dus deel van de groep ‘supplementenfabrikanten’. Het klopt natuurlijk dat ik partijdig ben wat mijn bedrijf betreft. Maar ondanks mijn partijdigheid, kan ik niet liegen over onderzoeken die gebeurd zijn o.l.v. andere officiële instanties. Het is bijvoorbeeld zo dat de Bio-Q10 van Pharma Nord de officiële referentie is van de ‘International Co-enzyme Q10 Association’ (Icqaproject.org/), een onafhankelijke organisatie die wereldwijd onderzoek verricht naar de effecten van Q10 als voedingssupplement. Daarnaast zijn er vorig jaar in ‘JACC:Heartfailure’ de resultaten verschenen van de Q-Symbio studie (http://heartfailure.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1911013). Dit is een studie die naging wat het effect was van Q10 op de standaardbehandeling bij hartfalen. Ook deze studie werd uitgevoerd met de bio-Q10 van Pharma Nord. Daaruit bleek dat Bio-Q10 geen neveneffecten veroorzaakte en geen enkele negatieve invloed had op de standaardmedicatie en zelfs een positieve invloed had op hartfalen, ziekenhuisopname, symptomen… Hierbij wil ik wel vermelden dat het onderzoek gebeurde met iets meer dan 400 patiënten en er dus nog een follow-up nodig is om deze resultaten definitief vast te leggen. Voorlopig kunnen we dus enkel zeggen dat Q10 nuttig KAN zijn bij hartfalen en dat er geen problemen ontstaan in combinatie met andere medicatie, maar verder onderzoek zal nog meer duidelijkheid en zekerheid moeten scheppen. Zoals Paul al vermelde, is het daarom steeds aangeraden om aan jouw dokter meer uitleg te vragen.
Gabrielle
10 augustus 2015
Goedendag, Graag zou ik willen weten wat tegenwoordig de aanbevolen hoeveelheid Q10 is om te slikken, dit i.v.m. gebruik statines vanwege familiaire hypercholesterolemie (FH).
Reply
Paul
10 augustus 2015
Volgens ‘Mayo Clinic’ wordt er over het algemeen een CoQ10-dosering tussen de 22 en 400 milligram per dag gehanteerd. (bron) Wetenschappelijke aanbevelingen zijn er niet, aangezien de ideale dosis CoQ10 erg persoonsafhankelijk is. Bespreek de inname van voedingssupplementen dus altijd met je arts, vooral ook als je medicijnen slikt.
Co
15 juli 2015
Mijn ervaring met Q10-supplementen is bijzonder goed. Als ICD drager wegens chronisch hartfalen gebruikte ik o.a. bètablokkers, statines (cholesterolremmers) en ACE-remmers. Die zijn allemaal van invloed op de aanmaak van Q10. Door het langdurig aanvullen van co-enzym Q10 middels suppletie heb ik nu aanmerkelijk meer energie. Ik slik nu zo’n anderhalf jaar Q10-supplementen en pas na 3 maanden merkte ik er echt wat van. Wat ik wel mis in dit artikel is het feit dat er diverse soorten Q10 te koop zijn. De soort die ik gebruik is ubiquinol, de lichaamseigen vorm. De meeste producten bevatten ubiquinon wat veel minder werkzaam is.
Reply
Paul
15 juli 2015
Daar heb je een goed punt! Er zijn inderdaad twee vormen van CoQ10 (oftewel ubiquinol-10 oftewel ubidecarenone). Toch is het niet zo dat suppletie met inactief ubiquinon/ubichinon/ubiquinone ineffectief is. Het lichaam van veruit de meeste mensen is namelijk prima in staat om ubiquinone om te zetten in ubiquinol. Dat neemt inderdaad niet weg dat suppletie met ubiquinol beduidend efficiënter is… Maar ubiquinone (wat in veruit de meeste Q10-supplementen zit) is weer vele malen goedkoper dan ubiquinol. Zolang de lichamelijk capaciteit tot de omzetting van inactief ubiquinone naar bioactief/biologisch actief ubiquinol toereikend is, hoef je dus niet per se de dure variant te kopen. Al met al hebben beide vormen van CoQ10 hun voordelen en nadelen. (bron) Dankjewel voor je berichtje! Groeten, Paul
Lon
23 juni 2015
Ik heb een vraag : is het Q10 hetzelfde met vitamine E?
Reply
Paul
25 juni 2015
Nee, vitamine E (alfa-tocoferol, een stof die tot de tocoferolen behoort) is een vet-oplosbare vitamine. Q10 daarentegen, is een co-enzym. Het één is absoluut niet hetzelfde als het ander; het gaat om 2 totaal verschillende stofjes. Wel is co-enzym Q10 structureel gezien verwant aan zowel vitamine E als vitamine K… Bovendien zorgt co-enzym Q10 voor de heropname van vitamine E, dus dankzij Q10 kan vitamine E worden hergebruikt/gerecycled door je lichaam, en komt deze vitamine opnieuw beschikbaar als antioxidant. In dat opzicht bestaan er dus wel onderlinge verbanden tussen vitamine E enerzijds en co-enzym Q10 anderzijds.
Tineke
2 juni 2015
Als ik de Co-enzym Q10-supplementen een poosje niet gebruik, krijg ik weer last van mijn tandhalzen.
Reply
moos
7 mei 2015
Co-enzym Q10 schijnt ook goed te zijn voor de kwaliteit van eicellen. Vrouwen die bijvoorbeeld IVF willen doen, zouden Q10-supplementen minimaal 3 maanden voor de behandeling moeten innemen.
Reply
a.j. lamers-van rijnsoever
6 april 2015
Op eigen initiatief heb ik statines gecombineerd met co-enzym Q10 (jaren geleden). Omdat ik spierkracht verloor (ik zakte zelfs door mijn benen) ben ik met beide echter direct gestopt.
Reply
De jaegher mia
29 maart 2015
Ik ben 54 jaar. Al sinds mijn 30e kamp ik met een erfelijke, te hoge cholesterolwaarde (310). Ook verhouding goede/slechte cholesterol is niet oké. Ik neem al een drietal jaar co-enzym Q10 supplementen, waardoor ik gelukkig verlost ben van de negatieve symptomen van mijn cholesterolmedicatie. Maar een drietal weken geleden wees een coronair onderzoek uit dat ik met een adervernauwing zit. Waartoe hebben die statines dan geleid? Kan ik op eigen verantwoordelijkheid stoppen met al die rotpillen en veilig overstappen naar natuurlijke middelen? Graag uw ervaring…
Reply
Paul
30 maart 2015
Beste Mia, Sowieso hoeft een adervernauwing niet per se te worden veroorzaakt door een te hoog cholesterolniveau; daarnaast kan men nooit of te nimmer de zekerheid bieden dat statines een dergelijke vernauwing van een bloedvat zullen voorkomen. Statines zijn simpelweg cholesterolsyntheseremmers, dus cholesterolverlagende medicamenten. Ze grijpen in op de cholesterolsynthese door de snelheidsbepalende stap van cholesterol te remmen. Sowieso wordt de werking van statines betwist; bovendien wordt de invloed van hypercholesterolemie op de gezondheid nog altijd niet volledig begrepen. (bron) Men beseft inmiddels dat het hele cholesterolverhaal veel complexer en gecompliceerder is dan met decennia lang heeft gedacht (en velen nog altijd denken). Er zijn gezonde en ongezonde vormen van cholesterol; het gaat uiteindelijk om de balans tussen de verschillende soorten vet en cholesterol die je via je voeding binnenkrijgt en uiteindelijk in je bloedbaan zullen circuleren. Men weet inmiddels dat er minstens 5 soorten HDL-cholesterol en minstens 2 soorten LDL-cholesterol bestaan. En dan heb je ook nog Very-low-density-lipoproteïne (VLDL) en Intermediate-density-lipoproteïne (IDL). De medische wetenschap begint eigenlijk pas net te beseffen welke functies de verschillende soorten cholesterol bekleden binnen het menselijk lichaam en wat de potentiële voordelen en nadelen van iedere subklasse zijn. De verschillende voedingsvetzuren moeten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn; hetzelfde geldt voor LDL- en HDL-cholesterolen. Eet bij voorkeur natuurlijke (ongeraffineerde) vetten en oliën… En dus geen goedkope, geraffineerde oliën… En al helemaal geen chemisch-synthetische transvetten uit margarine (‘goed voor hart & bloedvaten’), koekjes, fabrieksbanket en dat soort rommel. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan roomboter, kokosolie c.q. kokosboter, koudgeperste olijfolie, hennepolie, lijnzaadolie en natuurlijke vetten uit o.a. vis, eigeel en zaden. Ik beweer overigens geenszins dat deze vet-intake ook voor jou raadzaam zou zijn, want ik ben geen medisch diëtist… Even terug on-topic: Adervernauwing is het gevolg van verkalking of vervetting van de binnenwand van de aders. Meestal begint dit door veranderingen en/of ontstekingen in de bloedvatwand… Hierdoor kan athereosclerotische plaque ontstaan: een afzetting van cholesterol, vetten en ontstekingscellen vanuit je bloed. Deze plaque zorgt in eerste instantie voor bloedvatvernauwing… Afhankelijk van de grootte en locatie kunnen uiteindelijk ook gezondheidsklachten optreden, waaronder angina pectoris (hartkramp). Indien een stukje van deze athereosclerotische plaque loslaat (of als er een spontane stollingsreactie plaatsvindt) kan er bovendien een volledige bloedvatafsluiting c.q. kransslagaderobstructie optreden, met mogelijkerwijs een infarct tot gevolg. Ik ben GEEN arts, noch een andersoortig deskundige, en kan dan ook totaal niet inschatten hoe veilig (dan wel risicovol) het is om te stoppen met het gebruik van statines. Het enige wat ik kan zeggen is dat je niet zomaar onderlinge causale of correlatieve verbanden kan leggen tussen bloedcholesterol, medicijngebruik en bloedvatvernauwing. Je weet immers niet hoe de gesteldheid van je bloedvaten op dit moment zou zijn geweest als je al die tijd GEEN statines had gebruikt… mogelijkerwijs nog veel slechter… mogelijkerwijs beter… Natuurlijk mag iedereen zelf bepalen of ‘ie medicijnen gebruikt, maar of het raadzaam is om er zomaar mee te stoppen, vraag ik me af, aangezien je vooraf niet kan voorspellen of de situatie erdoor zal verbeteren, dan wel verslechteren. Dat co-enzym Q10 belangrijk is, is een feit, maar dat het als alternatief kan dienen voor cholesterolverlagers betwijfel ik ten stelligste. Wellicht is het een idee om eens met je cardioloog over deze problematiek te praten. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Raymond
22 april 2015
De reactie van Paul is evenwichtig en juist. Terecht doet hij geen uitspraken over het nut of nadeel van de medicatie. Terecht ook stelt hij vast dat de relatie tussen een te hoog cholesterol en allerlei ziekten, helemaal zou duidelijk niet is. Mogelijk ligt het causale verband zelfs andersom. Hart- en vaatziekten zouden niet het gevolg zijn van het te hoge cholesterol, maar hoog cholesterol is het gevolg van hart en vaatziekten, en dient zelfs om beschadigde vaatwanden te repareren. Er zijn gerenommeerde medisch specialisten die dat beweren. Er zijn er net zo veel die het tegendeel beweren. Kortom, niemand weet het zeker. Wel zeker is dat de huidige ideeën over cholesterol en statines de komende jaren flink ter discussie komen te staan. Helaas kan niemand met zekerheid zeggen in welke individuele omstandigheden het juist wel of juist niet beter is om statines te slikken. Daar zijn standaarden voor die door de (huis)artsen worden gebruikt, maar juist die standaarden staan ter discussie.
Leo
12 maart 2015
Bij controle in 2011 bleek ik (te) hoge bloeddruk te hebben en mijn cholesterolgehalte was ook niet denderend. De huisarts wilde mij aan de statines (cholesterolsyntheseremmers) zetten, maar dat heb ik geweigerd. Geen chemische troep in mijn lijf. Ben vervolgens vitamine D3 (capsules met olijfolie) gaan slikken, Q10 pillen van Kruitvat en dagelijks psyliumvezels (Juso) als ontbijtdrank met multivitamine sap uit het schap van de supermarkt. Een jaar later sloeg mijn huisarts bijkans stijl achterover. Bloeddruk 125/80, cholesterol volledig correct en aanvaardbaar en van 105 kg naar 92 kilo in gewicht. Ik ben nu 70 en zorg voor voldoende beweging: hometrainer minstens 30 minuten per dag. Heb er de tijd voor. Vanaf mijn 18e heb ik psoriasis. Woonde jaren in de tropen en was toen volledig schoon. Nu slechts enkele plekken en vitamine D3 in 1000/2000 IE per dag helpt geweldig bij zo schoon als mogelijk blijven (en UVB natuurlijk in geringe mate). Ik eet 2 keer per week (vette) vis zoals zalm, haring en makreel. En speltbrood. En ik voel me nog geen 45. Bloeddruk en cholesterol worden zeer positief beïnvloed door de psyliumvezels en zorgen ook nog voor een perfecte stoelgang. Mijn ervaring is: probeer het natuurlijk met o.a. co-enzym Q10 voordat je ingaat op statines.
Reply
Job
3 maart 2015
In 2007 is bij mij Non-Hodgkin-lymfoom geconstateerd, stadium II, indolent. In 2012 nieuwe aangetaste klieren op m’n sleutelbeen en in m’n nek, inmiddels in stadium III aangeland. In mei 2013 op verzoek van m’n vrouw begonnen met Bio Q10 om wat meer energie te krijgen. Ik had ook nog 3 buisjes bruistabletten multivitamine en magnesium liggen. Ik dacht mooi, maak ik die ook maar gelijk op. Tot mijn verbazing begonnen de nieuwe bijgekomen klieren te verkleinen al na 2 weken. Binnen een jaar waren 90% van de aangetaste klieren verdwenen, waaronder klieren in de liezen van 1,5 cm doorsnee. Dit proces gaat tot op de dag van vandaag nog steeds door. Ik heb nu nog ongeveer 3 klieren in de hals, ter grote van een flinke speldenknop. Volgens mijn internist ben ik een bijzonder geval, maar is het toeval dat dit 2 weken na inname van co-enzym Q10 + vitamine en magnesium begonnen is? Ik heb lang geaarzeld dit op internet te zetten. Wil niemand valse hoop geven… P.S. Ik heb nooit chemo of bestraling gehad.
Reply
Stella
13 februari 2015
Ik heb in het verleden co-enzym Q10-supplementen geslikt, maar ben ermee gestopt omdat ik er gruwelijke honger van kreeg.
Reply
Loura
1 februari 2015
Sinds een maand of drie slik ik Q10 supplementen van het Kruidvat, toeval of niet, maar mijn cholesterol is lager dan vorig jaar (wordt jaarlijks nagekeken) en nu nog maar licht verhoogd. Ook ben ik spontaan 2 kilo afgevallen, hier ben ik blij mee. Ik heb ook meer energie.
Reply
M Hoogendoorn
28 januari 2015
Ik heb een vraag. Als je Ascal Brisper Cardio-Neuro 100 mg gebruikt, mag je dan Q10 gebruiken?
Reply
Paul
28 januari 2015
De werkzame stof in Ascal Brisper Cardio-Neuro 100 milligram is carbasalaatcalcium. Carbasalaatcalcium in een dosering onder de 300 milligram is een antistollingsmiddel; het remt de samenklontering van bloedplaatjes en gaat zodoende de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen. De aanvankelijke verdenking dat co-enzym Q10 de werking van bepaalde bloedverdunners zou versterken, is voor zover ik weet allang ontkracht door wetenschappelijk onderzoek. Desalniettemin wordt nog altijd gewaarschuwd dat co-enzym Q10 niet gebruikt mag worden door mensen die bloedverdunnende middelen gebruiken. Ikzelf ben GEEN arts, dus ik ben niet de aangewezen persoon om definitieve uitspraken hieromtrent te doen.
Raymond
22 april 2015
Ja, dat mag. Er is geen interactie tussen Ascal (carbasalaatcalcium) en co-enzym Q10.
Audrey
5 november 2014
Hoi, Misschien hebben jullie er al van gehoord… Het Wahls Protocol. Terry Wahls is een medische arts/chirurg uit Amerika die haar MS in stadia heeft weten terug te dringen d.m.v. voeding, supplementen, e-stimulatie v/d spieren, beweging en meditatie naast haar reguliere medicatie. Ze is dit wetenschappelijk gaan onderzoeken en is daar nog steeds mee bezig. Inmiddels ontstaat er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat slechte voeding op lange termijn kan zorgen voor allerlei chronische fysieke en mentale ziekten. In haar boek (alleen nog in Engels) legt ze alles heel begrijpelijk uit. Ook hoe haar proces is verlopen. De werking van co-enzym Q10 komt hier ook in voor. Het geeft hoop! Ik vind haar (werk) heel inspirerend. Hopelijk jullie ook.
Reply
jesse marinus
14 oktober 2014
Ik slik nu al een aantal maanden de Q10 en merk enorm verschil in mijn energieniveau en gemoedstoestand. Sinds ik de Q10 (in combinatie met visolie) gebruik voel ik me gezonder dan daarvoor, ondanks ik heel sceptisch was en dacht dat ik wel gezond was. Probeer het zelf zou ik zeggen!
Reply
Albert
12 oktober 2014
Hallo ik heb last tinnitus nu heb ik gelezen dat co-enzym Q10 de tinnitus doet verminderen. Is hier meer over bekend?
Reply
Cindy
11 juli 2014
Zijn er bijwerkingen? En wat met een teveel aan Q10?
Reply
Paul
12 juli 2014
Er zijn vooralsnog geen negatieve bijwerkingen aangetoond van co-enzym Q10-suppletie. Zelfs niet met doseringen tot 1200 milligram per dag gedurende 30 maanden (wat belachelijk veel is). Er zijn overigens incidentele gevallen bekend waarbij mensen –waarschijnlijk door toedoen van Q10– misselijkheid, diarree en/of brandend maagzuur ervoeren. Gecontroleerde onderzoeken naar Q10- suppletie tijdens zwangerschap of borstvoeding zijn niet voorhanden, dus onder deze omstandigheden kun je Q10-supplementen uit voorzorg vermijden. Bovendien kan co-enzym Q10 de werking van bepaalde geneesmiddelen beïnvloeden, dus mocht je medicamenten gebruiken, bespreek de inname van Q10 dan altijd met je arts.
Dory
24 juni 2014
Welke stoffen (mineralen?) heeft het lichaam nodig om zelf Q10 aan te maken? Is het niet prettiger om dit i.p.v. Q10 in te nemen?
Reply
Paul
24 juni 2014
Beste Dory, In het lichaam van een gezonde volwassene is doorgaans 0,5 tot 1,5 gram co-enzym Q10 aanwezig. De biosynthese van Q10 is zeer ingewikkeld. Co-enzym Q10 kan in principe worden aangemaakt door je lichaam uit de eiwitbouwsteen (aminozuur) tyrosine. Thyrosine zit onder meer in varkensvlees, kippenvlees, zalm, eieren, volle zuivel, pompoenpitten, walnoten, volkorentarwemeel, zilvervliesrijst, sojaproducten en erwten. Maar voor de 19 omzettingsstappen van Q10 zijn ten minste zeven vitamines (B2, B3, B5, B6, B11, B12 en C) en verscheidene macromineralen en spoorelementen nodig, waaronder selenium, magnesium en zink. Dus ja, in principe is het beter om heel gevarieerd te eten waardoor je al deze essentiële nutriënten binnenkrijgt, maar aangezien dat in de praktijk niet voor iedereen het geval zal zijn, kan een supplement met Q10 een soort van binnendoorweggetje vormen. Groeten, Paul
w.b.
2 mei 2014
Ik gebruik al 10 jaar Q10, de aanleiding was dat ik veel last had van aften. Ik heb geen aften meer en ondanks dat ik ook zwaar hartpatiënt ben ik nog steeds sportief. Ik gebruik de Q10 van Hema van normale kracht.
Reply
Marian Roymans
21 maart 2014
Q10 heeft mij enorm geholpen bij Colitus Ulcerosa (ook voor ziekte van Crohn). Ook ik krijg enorme spierpijnen als er ontstekingen in mijn darmen zijn. Daar (gebruik van statines) zit wel ergens een verband volgens mij.
Reply
Dieter
14 januari 2015
Ik heb ook colitis ulcerosa! Kan co-enzym Q10 hierbij helpen denk je?
Aly
9 maart 2013
Ik ben belast met hypercholesterolemie en ik slik al jaren Q10 co-enzym in combinatie met artisjok-supplementen, veel vitamine C, knoflooktabletten, daags een handje noten en tegelijkertijd letten op wat ik eet. Zodoende probeer ik mijn cholesterol op peil te houden. En dit werkt. Statines breken de aanmaak van Q10 af met alle nare gevolgen van dien. Mijn vader is in 2011 overleden aan hartfalen. Hij heeft in 1988 een bypass operatie gehad en slikte sindsdien lipitor (statines) om zijn cholesterol op peil te houden. Dit lukte hem prima, was zelfs vaak aan de lage kant. Maar toch bleek in 2011 dat zijn aderen bijna helemaal waren dicht geslibt. Hij slikte geen extra q10 co-enzym supplementen. Hij had ook in de maanden voorafgaand aan zijn dood ontzettende spierpijnen. In een nagesprek met de desbetreffende hartchirurg heb ik hem geconfronteerd met het feit dat mijn vader geen hoog cholestrolgehalte had. Hij wist hier geen antwoord op te geven. Mijn vermoeden is, dat een tekort aan Q10 hier een rol bij heeft gespeeld, maar tja ik ben geen arts!
Reply
magda
22 maart 2013
Dat klopt zeer zeker: Q10 word geremd in de aanmaak door alle statines en dit veroorzaakt een verzwakte hartspier en hartfalen. Dit weet “Big Farma”, maar als je als hartpatiënt wordt aangerekend, kunnen ze meer geld verdienen. Ping; kassa! Mensen, word wakker en neem je eigen verantwoordelijkheid over je leven.
Brigitte
9 december 2013
Hallo, Mijn verhaal is zo’n beetje hetzelfde als het jouwe en ik vroeg me af of jij ook statines neemt? En mag ik van jou weten welke producten (naam graag) je precies neemt? Dat scheelt voor mij weer een hele zoektocht.
Anning
7 augustus 2014
Kunnen de ingrediënten van Q10 de werking van andere medicijnen zoals bloedverdunners, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers slecht beïnvloeden?
M-Claude Deilgat
10 mei 2016
Reeds een heel periode had ik last van pijnlijke gewrichten en onrustige benen. op een behandeling bij een Chiropractor kon deze ongemakken plots gestopt worden. De vraag was neemt u soms medicatie voor een hoge cholesterol (statines). Eigenlijk moest ik toegeven dat ik dagelijks 10mg Crestor werd voorgeschreven om hypercholesterolemie te voorkomen, want mijn ouders hadden een zeer hoog cholesterolgehalte. Ik werd aangeraden rode rijst gist capsules te nemen met co-enzym Q10 om de nevenwerking te stoppen. Ik ben 1 maand geleden begonnen met Mannavital Gefermenteerde Rode Rijst + Q10 Capsules, tot nu toe een heel goed resultaat zeker wat spierpijnen en onrustige benen betreft.
Paul
10 mei 2016
Raadde je chiropractor rode rijstgist / rode gistrijst aan? Naar mijn mening zeer vreemd, want RRY red rice yeast) is qua chemische samenstelling juist gelijkend aan statines. Nogal tegenstrijdig advies dus en qua negatieve uitwerking dus veeleer dubbelop dan “nevenwerkingen voorkomend”… Dat men Q10 aanraad snap ik, maar toch niet in combinatie met een soort van natuurlijke statine?! Sowieso snap ik niet zo goed waarom je preventief statines voorgeschreven hebt gekregen. Dat je ouders een verhoogd cholesterolniveau hebben / hadden is natuurlijk onwijs naar, maar jouw eigen cholesterolspiegel lijkt me des te relevanter. Weet je überhaupt hoe het met je eigen cholesterol gesteld is? Hypercholesterolemie hoeft niet per se erfelijk te zijn, dus ik hoop niet dat je al je hele leven cholesterolremmers inneemt, puur en alleen vanwege de medische voorgeschiedenis van je ouders…
Anoniem
24 januari 2012
Geachte heer/mevrouw,
Ik ben geïnteresseerd in q-10 co-enzym supplementen. Waar kan ik deze bestellen? Ik heb eerder q-10 supplementen gebruikt, ben erg tevreden over deze supplementen. Zowel drank en q-10 capsules heb ik gebruikt in kleine flesjes. Ik weet alleen nog dat het een Duits product is en heb dit product in Duitsland gekocht. Ik ging met een tourreisje naar duitsland met de bus van triompf tours. Weet u misschien hoe ik aan dit product kan komen?Reply
Jeannine Janssens
26 oktober 2015
Je hebt het over de Q10 flesjes van Kräuterhaus Sanct Bernhard veronderstel ik. Ik neem die ook. Ik bestel die op hun website: Kraeuterhaus.de.
Laat een reactie achter
Populaire artikelen
Body
Wat is mijn ideale gewicht? Bereken het! Of toch niet?
Fitness
Body
Dieetdagboek: een efficiënt eetdagboek bijhouden…
Fitness
Pijn ribben: 8 heersende oorzaken van ribklachten
Health